פודינג אורז וטפיוקה עם קומפוט משמשים

וניל הוא מקרה קלאסי של לקחת דברים כמובן מאליו. באנגלית הביטוי "plain vanilla" מתייחס להפשטה של דברים – כאילו אדם שאוהב רק גלידה בטעם וניל הוא אדם פשוט במובן השלילי של המילה: לא הרפתקן, לא מתנסה. זה בגלל שהווניל הפך לחלק כ"כ מרכזי בחיינו שאיבדנו את ההערכה כלפיו. כל מתכון אפייה בסיסי קורא להוספת תמצית וניל, וכשזה משהו כ"כ זמין ונגיש – איך באמת נדע את ערכו האמתי?

כשמדובר במקלות וניל, היחס שלנו קצת משתנה – זה מוצר פחות נגיש ויותר יקר, אז אנחנו מעריכים אותו קצת יותר – מתקמצנים על כל גרגר ומשתמשים אפילו במקל עצמו, רק כדי לסחוט עוד קצת טעם.

זהו הטבע האנושי – מתעלמים ממה שנמצא מול העיניים בחיפוש מתמיד אחר מה שלא שם.

ולמה אני מדברת על זה? אלו שעוקבים אחרי הבלוג (ועוד בלוגים רבים אחרים) מכירים כבר את הפרויקט החודשי של כחומר ביד הבלוגר, וחומר הגלם הפעם היה וניל. הציגו אותו כחומר גלם מאוד בסיסי, אבל בסיסי לא אומר קל. זה היה אחד החודשים הקשים ביותר בתולדות הפרויקט, ואפילו משתתפים ותיקים ומנוסים הרימו החודש דגל לבן. וניל, בניגוד למוניטין שצבר, הוא לא חומר גלם כ"כ בסיסי – לא באופן הגידול והייצור שלו (שזה תהליך ארוך וידני) ולא באופן השימוש שלו, במיוחד כאשר רוצים שהוא יהיה הכוכב של המנה, כשבדרך כלל משתמשים בו (בתמצית בעיקר) כשחקן חיזוק, לא יותר מאשר שותף שקט.

האמת שגם אני לא הייתי בטוחה שאשתתף החודש, בעיקר כי לא היה לי ממש זמן לחשוב מה להכין, אך רק המחשבה שזה יהיה החודש הראשון שלא השתתפתי בו מאז שנכנסתי לפרויקט דחפה אותי קדימה, והכנתי משהו ממש בדקה ה-90. כשאומרים וניל חושבים "צרפתי" (למרות שמקורות הגידול העיקריים הם בכלל מקסיקו ומדגסקר), וכך חשבתי גם אני. ידעתי שאני רוצה לשלב משמשים בקינוח, כי העונה כ"כ קצרה וחייבים לנצל אותה כשהיא פה, אבל לא הייתי בטוחה איך. לבסוף, החלטתי לנסות מתכון שניסיתי (ונכשלתי) להכין פעמיים בעבר, רק שהפעם בשיטה קצת אחרת.

מדובר בפודינג אורז צרפתי (שזה אומר מאוד קרמי, קטיפתי ועשיר) משולב עם גרגרי טפיוקה (שמוסיפים לו קלילות). כשניסיתי להכין את זה בעבר מאיזשהו מתכון, או שהאורז לא התבשל מספיק ונשאר קשה מדי למאכל, או שגרגרי הטפיוקה נשארו קשים. בלבי ידעתי שהרעיון עצמו בעל פוטנציאל, אבל המתכון היה לוקה בחסר. החלטתי לנסות הפעם שוב, רק בשיטה שלי, שהיא אולי קצת יותר מלכלכת סירים, אבל עובדת ובגדול – בישלתי את הטפיוקה ואת האורז בנפרד, כל אחד לפי הזמנים שלו, ורק אז ערבבתי את שניהם יחד עם שאר המרכיבים.

ואיך שילבתי את המשמשים? הכנתי קומפוט משמשים עם מקל הווניל שנשאר (השתמשתי בגרגרים לפודינג עצמו) – ועם המרכיב הסודי – שקדים של משמש. אם לא ידעתם, בתוך כל גרעין של המשמש שוכן שקד קטן ומריר. כאשר אנחנו מכינים ריבת משמש אנחנו תמיד מוסיפים כמה שקדים כאלו שנותנים טעם מיוחד לריבה. כך עשיתי גם עם הקומפוט הזה, שאי אפשר היה להפסיק לנשנש, יחד עם הפודינג או בלעדיו.

ומילה אחרונה לפני שנעבור למתכון עצמו (שהוא הרבה פחות מסובך ממה שאולי היה נשמע קודם…). אני פשוט חייבת לציין את זה כי זה אחד הדברים שמשגעים חננה כמוני כשאני רואה את זה – וניל כותבים עם "ו" אחת או שתיים? כמו כל שמות העצם שמתחילות באות "ו", כותבים עם "ו" אחת כאשר היא נכתבת לבד ועם שתי "ו"ים כאשר מקדימה אותה מילית קישור (ה' הידיעה, ו' הקישור וכו') – "וניל" לעומת "הווניל".

עכשיו אני יכולה להירגע מספיק כדי א. להפנות אתכם לכל שאר המתכונים המדהימים שמשתתפים החודש בפרויקט (רק לחצו על המלה וניל), וב. להפנות אתכם למתכון – אז, מוכנים להתחיל?

היחס בין האורז לטפיוקה הוא 1:2, כלומר על כוס אחת של אורז שמים 1/2 כוס של גרגרי טפיוקה (לבנים או צבעוניים, מה שיש לכם).

הכנת הפודינג אורז וטפיוקה – בסיר אחד שמים 1 כוס אורז עגול (ריזוטו לא סושי) יחד עם 2 כוסות מים (פושרים) וחצי כפית מלח. מבשלים על להבה נמוכה ועם מכסה סגור למשך כ-25 דקות, ומדי פעם מערבבים, עד שהמים נספגים באורז והוא מתרכך ולא קשה בכלל.

בסיר נפרד מביאים כ-3 כוסות מים לבעבוע קל ומוסיפים 1/2 כוס טפיוקה. מבשלים כ-20 דקות על להבה נמוכה, עד שהטפיוקה נהיית שקופה לחלוטין. מסננים את המים הנותרים.

בסיר שלישי (או שממחזרים את אחד הסירים הקודמים) שמים 1 ליטר חלב יחד עם 3/4 כוס סוכר לבן וגרגרים מחצי מקל וניל (תשמרו את המקל עצמו לקומפוט!), ומבשלים על להבה גבוהה תוך כדי ערבוב עד שהסוכר נמס לחלוטין והחלב מתחיל לבעבע.

מוסיפים את האורז ואת הטפיוקה המבושלים ומעבירים ללהבה נמוכה. מבשלים חצי שעה, תוך כדי ערבוב מדי פעם, עד שמתחיל להסמיך.

מסירים מהאש ומוסיפים 75 ג' חמאה. מערבבים עד שהחמאה נמסה לחלוטין פנימה.

מכינים את קומפוט המשמשים – חותכים 15 משמשים לרבעים. את הגרעינים מפצחים עם פטיש או עם אבן, כדי להוציא את השקד שנמצא בתוכם (רק היזהרו לא לפצפץ אותם לחלוטין, אנחנו רוצים אותם שלמים ויפים). צריך בפועל רק 4-3 שקדים, אך תרגול מביא לשלמות…

שמים במחבת עמוקה ורחבה את המשמשים יחד עם 25 ג' חמאה, 1/4 כוס מים, 1/2 מקל וניל (רק המקל ששמרנו ממקודם, ללא הגרגרים) או 1 כפית תמצית וניל, 3 שקדים של משמש, ו-1/2 כוס סוכר דמררה.

מבשלים על להבה נמוכה כ-20 דקות, עד שהסוכר נמס לחלוטין, וכמחצית מהנוזלים מתאדים (אך לא לחלוטין). מסירים את מקל הווניל, אך את השקדים אפשר להשאיר בפנים.

אני השתמשתי בצנצנות אישיות (יצא לי כמות שמספיקה ל-13 צנצנות, אך כמובן שזה תלוי בגודל הצנצנת), אך אפשר לחילופין להשתמש בקערות אישיות, כוסות או כלי קיבוצי אחד.

הרכבה – מעבירים את הפודינג לצנצנות אישיות/קערות הגשה.

מניחים מעל כל אחד כף גדושה של קומפוט משמשים.

כמה שאני אוהבת לראות קינוחים מנוקדים בגרגרי וניל 🙂

שומרים במקרר, אך מומלץ להוציא לפחות שעה מראש  לפני שאוכלים, כיוון שהכי טעים לאכול את זה בטמפרטורת חדר.

כמה הערות/הארות לסיום:
אם רוצים לטבען את המתכון, מחליפים את החלב בחלב טבעוני אחר (לדעתי הכי יתאים פה חלב שקדים או חלב קוקוס), ואת החמאה מחליפים בשמן קוקוס (קחו בחשבון שלמרות שיחס ההמרה הוא 100 ג' חמאה=80 ג' שמן קוקוס, כדאי שתהיו יותר עדינים בשימוש כיוון שלשמן קוקוס טעם דומיננטי).

פודינג אורז וטפיוקה עם קומפוט משמשים
לפודינג אורז וטפיוקה – 
1 כוס אורז עגול (כמו לריזוטו)
1/2 כוס טפיוקה
1/2 כפית מלח
1 ליטר חלב
3/4 כוס סוכר לבן
גרגרים מחצי מקל וניל (או 1 כף תמצית וניל)
75 ג' חמאה

לקומפוט משמשים –
15 משמשים מגולענים וחתוכים לרבעים
25 ג' חמאה
1/4 כוס מים
1/2 מקל וניל (ללא הגרגרים – בגרגרים משתמשים לפודינג עצמו) או 1 כפית תמצית וניל
3 שקדים של משמש (לא חובה)
1/2 כוס סוכר דמררה

אופן הכנה:

  1. הכנת הפודינג אורז וטפיוקה – בסיר אחד שמים את האורז יחד עם 2 כוסות מים והמלח. מבשלים על להבה נמוכה ועם מכסה סגור למשך כ-25 דקות, ומדי פעם מערבבים, עד שהמים נספגים באורז והוא מתרכך ולא קשה בכלל.
  2. בסיר נפרד מביאים כ-3 כוסות מים לבעבוע קל ומוסיפים את הטפיוקה. מבשלים כ-20 דקות על להבה נמוכה, עד שהטפיוקה נהיית שקופה לחלוטין. מסננים את המים הנותרים.
  3. בסיר שלישי (או שממחזרים את אחד הסירים הקודמים) שמים את החלב יחד עם הסוכר וגרגרי הווניל, ומבשלים על להבה גבוהה תוך כדי ערבוב עד שהסוכר נמס לחלוטין.
  4. מוסיפים את האורז ואת הטפיוקה ומעבירים ללהבה נמוכה. מבשלים חצי שעה, תוך כדי ערבוב מדי פעם, עד שמתחיל להסמיך.
  5. מסירים מהאש ומוסיפים את חמאה. מערבבים עד שהחמאה נמסה לחלוטין פנימה.
  6. מכינים את קומפוט המשמשים – שמים את כל החומרים במחבת ומבשלים על להבה נמוכה כ-20 דקות, עד שהסוכר נמס לחלוטין, וכמחצית מהנוזלים מתאדים (אך לא לחלוטין). מסירים את מקל הווניל, אך את השקדים אפשר להשאיר בפנים.
  7. הרכבה – מעבירים את הפודינג לצנצנות אישיות/קערות הגשה ומניחים מעל כל אחד כף גדושה של קומפוט משמשים.
  8. שומרים במקרר, אך מומלץ להוציא לפחות שעה מראש  לפני שאוכלים, כיוון שהכי טעים לאכול את זה בטמפרטורת חדר.

מקווה שתיהנו,
טליה

7 תגובות בנושא “פודינג אורז וטפיוקה עם קומפוט משמשים

  1. פינגבאק: משקה וניל חם

  2. נראה ממש מסקרן!

    אפשר לעשות את המתכון בהדרגה? רק עם האורז? (את הטפיוקה אשאיר לשלב מתקדם יותר.)

  3. פינגבאק: פודינג אורז קטיפתי | Ex Cocina

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *