גברת עם סלים

שוק הכרמל ביום שישי של 08:00 בבוקר זה חוויה שונה לחלוטין שוק הכרמל ביום שישי ב-12:00. בשעות האלו מגיעים כל המקומיים לערוך את הקניות לשבת, הם מכירים את המוכרים בשמות, ואילו המוכרים יודעים בדיוק מה הם אוהבים. "שמרתי לכם משהו מיוחד", אומר המוכר לזוג שבא כל שבוע לקנות דגים מעושנים לשבת. "שמעון, תוציא, תוציא ת'נסיך". בינתיים, זוג הסבתות מתעצבנות על כל הישראלים שמעכבים להם את התנועה, ומטיילים להם בנחת "מילא התיירים, אבל מה יש לאלה ללכת כ"כ לאט ולהסתכל על כל דבר?"

כשאני מגיעה לשוק הכרמל יש כמה דברים שאני לא יכולה לוותר עליהם – מיץ השקדים והלחוח, למשל. או ביקור בדוכן הגבינות בוטיק, אצל זה שמוכר חלבה (על זה אוסיף בהזמנות אחרת), או ההוא עם הממתקים. רוצה הכול ומתאפקת.

אחד הדברים הכייפים בשוק הזה זה שתמיד מוצאים בו דברים מעניינים – ובעיקר פירות וירקות שלא רואים בשום מקום אחר. כך היה גם עם הדוכן הירקות מהמזרח. היו שם כ"כ הרבה ירקות ושורשים שלא ידעתי איפה לשים את עצמי מרוב סקרנות – איזה טעם יש להם? איזה מרקם? איך מבשלים את זה? אבל דבר אחד כן זיהיתי – את הבאק צ'וי.

זהו באק צ'וי צעיר, ולכן הפקעת שלו קטנה יחסית

באק צ'וי (או פאק צ'וי) הוא סוג של ירק עלים שמזכיר במראהו פקעת שומר אך עם עלים כמו מנגולד. למרות שבמקור הוא שייך למטבח הסיני (ומשם התגלגל למדינות כמו קוריאה, עם הקימצ'י המפורסם), אני הקפצתי אותו דווקא בסגנון יפני-ish, עם קצת סויה, מירין, בצל ירוק שום וג'ינג'ר. זו תוספת שונה ומיוחדת לארוחה אסייתית  – והכי חשוב – ממש קלה להכנה.

אז, מוכנים להתחיל?

נתחיל בהכנת הרוטב – בקערה שמים 2-1 בצלים ירוקים חתוכים (אני חתכתי באלכסון סתם בשביל הרושם, אפשר גם לחתוך לעיגולים), 2-1 שיני שום פרוסות וכ-1/4 כפית ג'ינג'ר טרי מגורר או קצוץ.

מוסיפים את הנוזלים – 2 כפות מירין, 3 כפות סויה יפנית (קיקומן ושות'), 5-4 טיפות של שמן שומשום ואם רוצים שהמנה תהיה פיקנטית אז מוסיפים קצת צ'ילי יבש גרוס.

שוטפים את הבאק צ'וי היטב וחוצים לאורך. אם יש עלים לא יפים, מסירים אותם.
במחבת שמים מעט שמן ומוסיפים את הבאק צ'וי (רק תעשו לעצמכם טובה ותיקחו מחבת קצת יותר גדולה משלי – כזאת שבאמת תכיל בתוכה את הבאק צ'וי, אני הייתי סתם עצלנית). מקפיצים על להבה גבוהה עד שהחלק הלבן של הירק מתחיל להיות שקוף.

אגב, אם לא רוצים להקפיץ, אפשר גם לאדות את הבאק צ'וי, ואת הרוטב להכין בנפרד ואז להוסיף.

מוסיפים את הרוטב ומקפיצים עוד כ-2 דקות, לספיגת טעמים.

מוציאים את הבאק צ'וי מהמחבת, ומוסיפים לרוטב שנשאר 1 כפית קורנפלור מעורבבת עם מעט מים. מערבבים כדקה, להסמכת הרוטב.

מניחים את הבאק צ'וי בצלחת הגשה, שופכים מעל את הרוטב ומפזרים מעט שומשום לקישוט.

באק צ'וי מוקפץ
1 צרור באק צ'וי

לרוטב-
2-1 בצל ירוק, חתוך לטבעות/אלכסונים
2-1 שיני שום קלופות ופרוסות
1/4 כפית ג'ינג'ר טרי מגורר או קצוץ
2 כפות מירין
3 כפות סויה יפנית (כגון קיקומן)
5-4 טיפות שמן שומשום
צ'ילי יבש גרוס (לא חובה)
1 כפית קורנפלור מעורבבת עם מעט מים
שומשום לקישוט

אופן הכנה:

  1. מתחילים בהכנת הרוטב – בקערה שמים את כל חומרי הרוטב ומערבבים.
  2. במחבת שמים מעט שמן ומוסיפים את הבאק צ'וי מקפיצים על להבה גבוהה עד שהחלק הלבן של הירק מתחיל להיות שקוף.
  3. מוסיפים את הרוטב ומקציפים עוד כ-2 דקות, לספיגת טעמים.
  4. מוציאים את הבאק צ'וי מהמחבת, ומוסיפים לרוטב שנשאר את תערובת הקורנפלור ומערבבים כדקה, להסמכת הרוטב.
  5. שמים את הבאק צ'וי בצלחת הגשה, שופכים מעל את הרוטב ומפזים מעט שומשום לקישוט.
 מקווה שתהנו,
טליה

5 תגובות בנושא “גברת עם סלים

    • אני מצטערת לשמוע שלא אהבת. אני לא הייתי מעלה מתכון אם לא הייתי חושבת (והמשפחה שלי גם) שהוא טעים. זה עניין של טעם וריח כנראה. יש אנשים שפחות מתחברים לטעם של הבאק צ'וי.

      • לא ברור למה הלן אמרה מה שאמרה. מה לא טעים במרכיבים של המנה?! כולם מגיבים טוב אחד עם השני וטעימים מאד. לא ברור למה להגיב ככה בכלל.
        טליה, תודה על המתכון, יצא לי אחלה (קשה לחשוב איך לא יצא אחלה) ואת אחלה! תודה!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *