שבלול העיר ושבלול הכפר


אני לא ממש יודעת מה הקשר בין השיר הזה לבין הפוסט הבא, אבל כיוון שפתאום נזכרתי בו, וכיוון שזה באמת שיר טוב, אני חולקת אותו אתכם:

Oh, if you’re a bird, be an early bird
.And catch the worm for your breakfast plate
-If you’re a bird, be an early bird
.But if you’re a worm, sleep late

למקרה שתהיתם את השיר הזה כתב של סליברסטין, המוכר יותר מספרו "העץ הנדיב".

(מי יודע, אולי נזכרתי בו משום שזה שיר מצחיק, ובדיוק חשבתי לעצמי כמה שהמילה "שבלול" היא מילה מצחיקה. אומנם גם החיה משעשעת בדרכה שלה, אבל המילה יותר.)

התראת ספוילר – אני לא מתכננת לבשל לכם שבלולים היום. רק אוכל בצורת שבלול (לא החיה – הצורה). אני מניחה שכבר הבנתם את זה מהתמונה למעלה, אבל אני מבהירה בכל זאת, just in case.

כששאלתי בתחילת השבוע בעמוד הפייסבוק של הבלוג מה בא לכם לראות השבוע בבלוג עניתם "ארוחת ערב" ו-"משהו קליל", ואני פה כדי לספק את הסחורה. בשבילי אין דבר שיותר מתאים לארוחת ערב מאשר איזשהו מאפה או פשטידה לצד סלט טרי וטעים, וזה בדיוק מה שעשיתי. בנוסף, המאפה הזה הוא גם קל להכנה, וגם מצוין לילדים (גם להכין עם הילדים): שבלולי פיצה מבצק חש"ק. אפילו השתמשתי בחלק מהבצק להכנת קינוח – שלא תגידו שאני לא מפנקת.

אז קודם כל מה זה בצק חש"ק? – בצק חש"ק הא בעצם וריאציה של הבצק המוכר יותר כבצק שק"ם, שמורכב מ-שמנת חמוצה, קמח תופח ומרגרינה (ביחס של 1:1:1 – 1 מיכל שמנת חמוצה, 1 חבילה קטנה של קמח תופח ו-1 חבילה של מרגרינה (של 200 ג', לא של 100 ג')). בבצק חש"ק פשוט מחליפים את המרגרינה בחמאה (ואני שואלת, למה לטרוח עם מרגרינה אם הבצק חלבי בכל מקרה?), וגם מחליפים את סדר האותיות במילה.

 הנה מתחילים:

מתחילים בהכנת בצק חש"ק – בקערת המיקסר שמים 1 חבילה קטנה של קמח תופח יחד עם 1 חבילת חמאה קרה, חתוכה לקוביות ו-1 מיכל שמנת חמוצה.  מעבדים הכול יחד במיקסר עם וו גיטרה עד שמתקבל בצק אחיד. אפשר גם ללוש הכול ביד.

מחלקים את הבצק לשלוש ועוטפים כל חלק בניילון נצמד. מכניסים למקרר עד ששאר המרכיבים מוכנים.

מכינים רוטב עגבניות מהיר, ללא בישול: בבלנדר שמים 2 עגבניות שלמות ומקולפות, 1 כוס עגבניות מיובשות, 2 שיני שום קלופות, 1/2 כפית מלח, 2 כפיות אורגנו ו-3 כפיות שמן זית. טוחנים הכול יחד עד קבלת מחית חלקה. את מה שנשאר שמים בצנצנת נקייה ומכסים בשכבה דקה של שמן זית. הממרח נשאר כמה ימים במקרר וטוב למריחה בסנדוויץ' או בטוסט, וגם כבסיס לרוטב לפסטה (כשלעצמו או מעורבב עם שמנת לבישול).

אגב, תפקיד העגבניות המיובשות בממרח הנ"ל הוא חשוב ביותר, מעבר לטעם כמובן – כיוון שהממרח לא מבושל, העגבניות המיובשות בעצם מסמיכות אותו, וכך הוא לא נוזלי מדי ולא מרטיב את הבצק. במידה ואין עגבניות מיובשות זמינות, אפשר להחליף בכ-2 כפות מלאות של רסק עגבניות.

מרכיבים את המאפה – מרדדים שליש בצק למלבן. מורחים שכבה של ממרח עגבניות. מפזרים מעל תוספות שרוצים (אני הוספתי זיתים) ומפזרים מעל גבינה מגוררת (אני השתמשתי בתערובת של קשקבל וטל העמק). מגלגלים את הבצק בעדינות לרולדה.

את הרולדה אפשר בשלב הזה א. לחתוך לשבלולים אישיים או ב. להשאיר כרולדה, למרוח מעל מעט ביצה טרופה ולפזר עשבי תיבול (אני השתמשתי בטימין), ולחתוך לשבלולים רק אחרי האפייה. אפשרות א' מומלצת אם אוכלים את השבלולים באותו היום, ואילו אפשרות ב' מומלצת אם אוכלים את השבלולים למחרת.

חוזרים על הפעולות גם עבור שליש הבצק השני.

אופים בחום 190 מעלות כ-20-15 דקות, עד שהבצק מזהיב גם מלמעלה וגם מלמטה.

את השבלולים אפשר להגיש לצד סלט חי – והנה יש לכם ארוחת ערב לתפארת. בתמונה למעלה מדובר בסלט יווני קלאסי, עם טוויסט קטן בצורת ההגשה – כל הירקות (מלפפון, עגבנייה, בצל סגול) מסודרים יפה על צלחת הגשה גדולה, ומעל מפזרים קוביות של גבינה בולגרית, זיתי קלמטה שלמים, זעתר ושמן זית.

ומה נעשה עם שליש הבצק שנותר? קינוח כמובן!
מרדדים את הבצק למלבן. מורחים על הבצק שכבה יפה של ממרח נוטלה ומפזרים מעל פרוסות בננה (אפשר לגוון עם אגוזי מלך במקום בננות, או להחליף את השוקולד בגבינה ובריבה, בתפוחים וקינמון, או במה שמתחשק לכם באותו הרגע). מגלגלים את הבצק לרולדה ואת הרולדה מגלגלים לשבלול גדול (לא להדק יותר מדי, כדי שלבצק יהיה מקום לתפוח). מורחים מעל מעט ביצה טרופה ומפזרים 2-1 כפות של סוכר דמררה.

אופים בחום 190 מעלות כ-20-15 דקות, עד שהבצק מזהיב גם מלמעלה וגם מלמטה.

.

שבלולי פיצה

בצק חש"ק-
1 חבילה קטנה של קמח תופח
1 חמאה קרה (200 ג'), חתוכה לקוביות
1 שמנת חמוצה

מעט קמח לקימוח משטח העבודה

רוטב עגבניות מהיר- 
2 עגבניות שלמות, קלופות
1 כוס עגבניות מיובשות
2 שיני שום קלופות
1/2 כפית מלח
2 כפיות אורגנו
3 כפיות שמן זית

תוספות-
זיתים מגולענים וחתוכים
גבינה מגוררת (כ-250 ג')

מילוי מתוק-
ממרח נוטלה
בננה פרוסה

ביצה טרופה
סוכר דמררה

אופן הכנה:

  1. מכינים את הבצק – שמים יחד את כל החומרים במיקסר ומעבדים עם וו גיטרה עד שמתקבל בצק אחיד. אפשר גם ללוש הכול ביד.
  2. מכינים את הרוטב – שמים יחד את כל החומרים בבלנדר וטוחנים עד קבלת מחית חלקה.
  3. הרכבה – מחלקים את הבצק לשלוש. מרדדים שני חלקים (בנפרד) למלבן. מורחים שכבה של ממרח עגבניות. מפזרים מעל תוספות (כמו זיתים, פטריות…), ומעל הכול מפזרים גבינה מגוררת. מגלגלים את הבצק לרולדה. בשלב זה אפשר:
    א. לחתוך את הרולדה לעיגולים, ולהניח כל אחד כשהצד החתוך פונה כלפי מעלה, או
    ב. להשאיר את הרולדה שלמה. למרוח מעל מעט ביצה טרופה ולפזר עשבי תיבול (כגון אורגנו, טימין…) או שומשום.
  4. את החלק השלישי מרדדים גם כן. מורחים שכבה יפה של ממרח נוטלה ומפזרים מעל פרוסות בננה. מגלגלים לרולדה ואת הרולדה אח"כ מגלגלים לצורת שבלול (לא הדוק). מורחים מעל מעט ביצה טרופה ומפזרים מעט סוכר דמררה.
  5. אופים בחום 190 מעלות, כ-15 דקות, עד שהבצק מזהיב מלמעלה ומלמטה.

מקווה שתהנו,
טליה

2 תגובות בנושא “שבלול העיר ושבלול הכפר

  1. פינגבאק: חיתוכיות תמרים וחלבה | Ex Cocina

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *