בארפי פיסטוק

לא פעם דיברתי על האהבה שלי להודו – המאכלים, הצבעים, הסרטים, הריקודים, המוזיקה, התרבות. למרות ש(עדיין) לא הייתי בהודו, חלק ממני איכשהו תמיד שם. אז כשבחומר ביד הבלוגר הכריזו שחומר הגלם החודש הוא פיסטוק, חשבתי שזו הזדמנות מצוינת לשלב יחדיו שתי אהבות – במיוחד לאור העובדה שהממתק ההודי הזה הוא אחד המאכלים הנפוצים בחג הדיוואלי (זוכרים את הפוסט הקודם?), הלוא הוא חג האורות ההינדי – אז זה אפילו מצליח להתקשר לחנוכה :-).

חג הדיוואלי מסמל, כמו חנוכה, את ניצחון האור על החושך

מה זה בארפי? בארפי (באנגלית – Barfi, Burfi, Barfee) נובע מהמילה ההינדית בארף (बर्फ) שמשמעותה שלג. הבארפי הבסיסי הוא לבן ובמרקם מעט גרגירי שמזכיר שלג, ומכך נובע השם, אך יש המון סוגים של בארפי ובהמון צבעים – לפי חומר הגלם שמוסיפים לו. בארפי לבן, למשל, עשוי משקדים או מקשיו, בארפי צהוב מקבל את צבעו מהזעפרן, ואילו הבארפי הכתום עשוי ממנגו.

היום נכין (כמה מפתיע) בארפי ירוק, הלוא הוא בארפי פיסטוק (पिस्ता बरफी – פיסטה בארפי). קשה קצת לתאר את הממתק הזה אם לא טעמתם אותו מעולם, אך המרקם שלו מזכיר מעט מרציפן (רק שלא), ויש לו טעם חלבי עשיר שקצת מזכיר חלב מרוכז ממותק (רק שלא).

בדר"כ, כשמכינים בארפי מצפים אותו בשכבה של Vark שזה נייר כסף או זהב אכילים, וכך הוא בכלל נראה חגיגי, אך כיוון שאין לי מושג איפה מוצאים דברים כאלו, אני הסתפקתי בציפוי של פיסטוקים טחונים לקישוט. עם זאת, יש מצרך אחד שתהיו חייבים להשיג כדי להכין את הבארפי, והוא אבקת חלב אמיתית.

במתכון משתמשים גם בגהי, שזה חמאה מזוקקת, אבל את זה אפשר להמיר בחמאה מומסת רגילה (למרות שזה לא בדיוק אותו טעם). כמו שציינתי בפוסט הקודם, אבקת חלב אמיתית ניתן למצוא בחנויות הודיות או בחנויות שמוכרות מוצרים מהמזרח, או אפילו בטיב טעם. חשוב להבחין, עם זאת, בין אבקת חלב אמיתית שממש עשויה מחלב, לבין תחליף חלב, או מלבין לחלב. ואגב – ברגע שתפתחו את הקופסה ותריחו את זה, אתם תבינו שכבר אין דרך חזרה. זה אחד הדברים המטורפים.

ואם כבר בהודו ובבארפי עסקינן, אני חייבת לנצל את ההזדמנות כדי להמליץ לכם על הסרט Barfi!, קומדיה-דרמה רומנטית מקסימה ושובת לב שהייתה גם מועמדת מטעם הודו לסרט הזר בטקס האוסקר לשנת 2012.

לשאר המתכונים שמשתתפים בפרויקט (יש ממש הרבה החודש, והם ממש ממש טובים!),
לחצו על ה
פיסטוק.

אז, מוכנים להתחיל?

שמים בקערה 150 ג' פיסטוקים טחונים, יחד עם 100 ג' אבקת חלב אמיתי ו-1/4 כפית הל…

ומערבבים.

שמים בסיר 3/4 כוס סוכר יחד עם 1/2 1 כוסות מים.

זה לא ממש נראה ככה בתמונה, אבל זה סירופ סמיך מעט

מבשלים על אש בינונית כ-20 דקות, עד קבלת סירופ (עד שמתחיל להסמיך מעט).

מסירים מהאש ומוסיפים את תערובת הפיסטוקים ו-1 כף של גהי.

מערבבים עד קבלת תערובת אחידה.

מרפדים תבנית מלבנית בנייר אפייה ומשמנים את הנייר במעט גהי. מעבירים את תערובת הבארפי ומשטחים באופן אחיד במגש.
מפזרים מעל פיסטוקים קצוצים גס, ומהדקים אותם מעט לתערובת. עוטפים בניילון נצמד ומכניסים למקרר לקירור של לפחות 4-3 שעות (אפשר גם יותר).

מוציאים מהתבנית, ומיישרים מעט את הפינות. לאחר מכן חותכים את הבארפי לקוביות, או לאלכסונים. שימו לב לא לחתוך גדול מדי (כפי שעשיתי אני :-/) – הם אמורים להיות בגודל של ביס.

את הבארפי שומרים במקרר, אך מומלץ להגיש בטמפרטורת חדר.

ואם אתם מחפשים שיר רקע לפני שאתם מתחילים לעבוד – הנה אחד: נס פך השמן קטן לעומת מנורת השמן של פארו, המסמלת את אהבתה לדאבדס, שנשארה דולקת במשך שנים, לא משנה כמה ניסו לכבותה…

בארפי פיסטוק
(מקור המתכון "Ruchik Randhap – Food and Memories of Mangalore", עם כמה שינויים שלי)

150 ג' פיסטוקים טחונים
100 ג' אבקת חלב אמיתי
1/4 כפית הל טחון
3/4 כוס סוכר
1/2 1 כוסות מים
1 כף גהי
פיסטוקים קצוצים גס לקישוט

אופן הכנה:

  1. שמים בקערה את הפיסטוקים טחונים, יחד עם אבקת החלב וההל ומערבבים.
  2.  שמים בסיר את הסוכר יחד עם המים, ומבשלים על אש בינונית כ-20 דקות, עד קבלת סירופמעט סמיך.
  3.  מסירים מהאש ומוסיפים את תערובת הפיסטוקים ואת הגהי.
  4.  מערבבים עד קבלת תערובת אחידה.
  5.  מרפדים תבנית מלבנית בנייר אפייה ומשמנים את הנייר במעט גהי. מעבירים את תערובת הבארפי ומשטחים באופן אחיד במגש.
  6.  מפזרים מעל פיסטוקים קצוצים גס, ומהדקים אותם מעט לתערובת. עוטפים בניילון נצמד ומכניסים למקרר לקירור של לפחות 4-3 שעות (אפשר גם יותר).
  7.  מוציאים מהתבנית, ומיישרים מעט את הפינות. לאחר מכן חותכים את הבארפי לקוביות, או אלכסונים.
  8.  את הבארפי שומרים במקרר, ואין צורך להוציא מראש לפני ההגשה – אפשר לאכול ישר מהמקרר.

מקווה שתהנו,
טליה

11 תגובות בנושא “בארפי פיסטוק

  1. הו, וואו. קודם כל הרשי לי להחמיא לך שוב על הסטיילינג המהמם של התמונה הסופית.
    וחוצמזה, אמנם שמעתי בעבר על גהי ואבקת חלב, אבל מעולם לא חשבתי שממש אלך לחפש כאלה בחנות, כי ממש בא לי לטעום את הבארפי הזה. אבל… מה עוד אפשר לעשות עם גהי ואבקת חלב (לאו דווקא ביחד)?

    • האמת שדי הרבה דברים – לחוד וביחד.
      בפוסט הקודם, למשל, יש גם מתכון שמכיל את שניהם (של גולאב ג'מון), ובעיקרון פחית אחת של אבקת חלב מספיקה בערך ל-3 נגלות, אז זה לא משהו שיש חשש שתתקע איתו שנים בארון.
      עם גהי, אגב, אפשר גם לבשל – זה לא רק למתוקים.

  2. למרות שאוכל הודי אף פעם לא יהיה הבחירה הראשונה שלי, התיאורים שלך די מעוררים חשק לנגוס בירוק הזה. והעיצוב שלך, מהמם.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *