על ארגזים, במיה ותחושה של בית



תמיד הדהימה אותי היכולת לארוז חיים שלמים בכמה קופסאות קרטון: מה חשוב לנו לקחת ומה משאירים מאחור, מה שביר ומה יעמוד במסע, ולאן לעזאזל אמור להיכנס המטאטא.
מכירים את השיר של דוד אבידן "הרי את מותרת לכל אדם"? יש כמה שורות בשיר הזה שתמיד חוזרות אלי בזמני מעבר (מינוס הגירושים):

"גבר חי עם אשה ועכשיו הענין נגמר
הוא מתקפל והיא מתקפלת חד וקצר
אין בינהם אלא חושך לבן והבהוב לאמוגדר
וארון ושטיחים וקצת חומרנקוי מיותר"

(דוד אבידן, 'הרי את מותרת לכל אדם', "שירים שימושיים". מתוך: "כל השירים", כרך ב')

בתקופות האלו של ה"בין-לבין", תמיד מחפשים את תחושת הבית ביתר שאת. את החום, את הקרבה, את תחושת השייכות, את הריחות שמזכירים לנו ילדות נשכחת.

התבשיל הזה הוא בדיוק מסוג המאכלים שמשתרשים בנו ומספקים לנו את תחושת הרוגע והנחמה שמזכירים לנו את הבית. עם זאת, זה גם מסוג המאכלים שמכילים מרכיבים שאו אוהבים או שונאים – אין אמצע (בעצם – גם זה מזכיר תחושה של בית….). אומנם על הבמיה במתכון אפשר לוותר (ולמען האמת במשך שנים עשינו את המתכון הזה בלי), אבל הכוסברה היא הכרחית ולא ניתנת להחלפה – ובמתכון הזה יש הרבה כוסברה…

את המתכון המקורי קיבלתי לפני הרבה שנים ממירב, שעבדה איתי בעבודה הראשונה שלי אחרי הצבא. זהו מתכון הודי (גם אם על פניו הוא לא נראה כך), ולא ערכתי בו כמעט שום שינוי במהלך השנים.

אז מוכנים להתחיל?

מתחילים את התבשיל הזה בהכנת ה"משחה" שתשמש אותנו אח"כ במתכון. שוטפים היטב 2 צרורות יפים של כוסברה (אם מוותרים על הבמיה אז מספיק חבילה וחצי), מקלפים 3-2 שיני שום ומנקים מגרעינים
2-1 פלפלים ירוקים חריפים (אפשר יותר אם אתם ממש אוהבים חריף). שמים את הכוסברה, השום והפלפל יחד במעבד מזון וטוחנים היטב.

לתערובת שטחנו מוסיפים מלח ופלפל (לפי הטעם – אני מוסיפה בערך כפית מלאה של מלח וכפית שטוחה של פלפל שחור), כף מלאה של כמון טחון ו-2-1 כפות של רסק עגבניות.
מערבבים הכול יחדיו עד קבלת "משחה" ירוקה. הריח של זה כבר בשלב הזה די מטריף, אגב.
קוצצים בצל אחד גדול (או שניים בינוניים). במחבת קצת עמוקה שמים מעט שמן (רגיל) ומוסיפים את הבצל. מוסיפים את העוף (אפשר עוף שלם מחולק ל-8-6 יחידות, או רק ירכיים ושוקיים באותה כמות. אפשר אגב, גם לעשות את המתכון רק עם חזה עוף חתוך לקוביות), כשהעור כלפי מטה. כאשר הוא קצת מזהיב הופכים את העוף וממשיכים לטגן עד שמזהיב מהצד השני. החלק הזה מאוד חשוב מפני שהסגירה הזאת של העוף לפני הבישול גורמת לכך שבמהלך הבישול המיצים של העוף יישארו בפנים, וכך העוף יוצא עסיסי יותר.
מורחים בנדיבות מהמשחה שהכנו על כל חתיכת עוף ומוסיפים מים (מומלץ רותחים אך לא חובה) עד כיסוי. מוסיפים את הבמיה (אם משתמשים בבמיה קפואה, מפשירים קודם במים רותחים, מסננים ומוסיפים לתבשיל).
כאשר התבשיל מתחיל לרתוח מעבירים ללהבה קטנה ונמוכה ומבשלים עם מכסה חצי סגור למשך
40 דקות עד שעה.
מגישים חם לצד אורז בסמטי לבן.

קיצור תולדות הזמן

עוף ירוק עם במיה
8-6 יחידות של ירכיים ושוקיים או עוף שלם מחולק ל-8
1 בצל גדול קצוץ דק
1 חבילה של במיה קפואה (מופשרת במים רותחים ומסוננת)
2 חבילות יפות של כוסברה
3-2 שיני שום
2-1 פלפלים ירוקים חריפים
מלח, פלפל שחור
1 כף גדושה כמון טחון
2 כפות רסק עגבניות
שמן

אופן הכנה:
1. מכינים את ה"משחה" הירוקה – במעבד מזון טוחנים את הכוסברה יחד עם השום והפלפל. מוסיפים את התבלינים ואת הרסק, ומערבבים עד קבלת "משחה" ירוקה.
2. במחבת עמוקה שמים שמן (בערך 3 כפות) ומוסיפים את הבצל. מטגנים למשך 2 דקות ומוסיפים את העוף, ראשית כשהעור כלפי מטה. כאשר מזהיב הופכים וממשיכים לטגן עד שמזהיב מהצד השני.
3. מושחים בנדיבות כל חתיכת עוף בממרח הירוק שהכנו ומוסיפים מים רותחים עד כיסוי. מוסיפים את הבמיה ומערבבים בעדינות. כאשר מתחיל לרתוח מעבירים ללהבה נמוכה וקטנה וממשיכים לבשל עם מכסה חצי סגור למשך 40 דקות עד שעה.
4. מגישים חם לצד אורז בסמטי לבן.

 

מקווה שתהנו,
טליה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *