שקית ההפתעות

בזמן הזה (כמעט) בשנה שעברה הייתי בטיול בלונדון עם אמא שלי ואחי הגדול. כיוון שנהוג אצלנו בעבודה להביא משהו טעים כשנוסעים לחו"ל (ביזנס או פלז'ר), וכיוון שמוס הוא הקמע הרשמי של השקובית שמיכל ואני חולקות, לא יכולתי שלא להביא לו את ה-Moose Munch Chocolate Bar, כשראיתי אותו בחנות הממתקים Cybercandy. את החטיף הזה קניתי רק בגלל השם, בלי לדעת במה מדובר. אם הייתי יודעת, סביר להניח שהייתי קונה עוד איזה אחד או אחד-עשר. זה היה כ"כ טעים – חטיף שוקולד משובח שהיו משובצות בו חתיכות פופקורן מקורמל, שקדים וקשיו. לא הבנתי איך (איך?!) לא שמעתי על זה קודם, ומיד התחלתי לברר מה זה בדיוק Moose Munch.

מוס וה-Moose Munch Chocolate Bar (נשמע כמו שם של להקה, לא?)

אז מסתבר ש-Moose Munch זה מוצר של חברה אמריקאית בשם Harry & David שמתמחה במתנות גורמה (איך אפשר שלא לאהוב אותם?). בגדול מדובר בכל מיני תערובות של פופקורן מקורמל ו/או מצופה בשוקולד, עם תוספות של שקדים ואגוזים למיניהם. מאז שטעמתי את זה לא הפסקתי לפנטז על החטיף הזה. אפילו את העטיפה של החטיף שמרתי, רק למקרה שמישהו שאני מכירה ייסע ללונדון/ארה"ב ויוכל להביא לי עוד.

כאן נכנסים לתמונה מנטקה והאתגר החודשי של "כחומר ביד הבלוגר". רצה הגורל (או צוות מנטקה, לצורך העניין) וחומר הגלם שנבחר החודש היה תירס. אחרי התפוגגות התגובה הראשונית ("מה?!"), ידעתי שזה מה שאני אכין – זה היה בדיוק התירוץ שלו חיכיתי. בערך יומיים אחרי ההכרזה כבר הכנתי את ה-Moose Munch הראשון שלי. מאז הספקתי להכין את זה עוד פעמיים ובכל פעם התגובות מסביב היו מטורפות. אפילו סוזי, שמציעה לי נישואין לפחות פעם בחודש, אחרי שהיא טועמת את הניסיונות הקולינריים שלי, אמרה הפעם "עזבי נישואין – בואי נחיה בחטא" – it is that good!

אם אתם חוששים מההכנה בכלל ומההתעסקות עם הקרמל בפרט, זכרו שיש שני יתרונות בולטים בלהכין את זה לבד – 1. אפשר להכין את זה מתי שרוצים וכמה שרוצים, בלי להיות תלויים בחברים שאולי ייסעו מתישהו לחו"ל, ו-2. אפשר להתאים את זה לטעמכם האישי. אז לתערובת שלי אני קוראת "נישנושי איילים" (כי אין חיה כזאת מוס, בארץ בכל אופן), והיא מורכבת מפופקורן מקורמל, שקדים, קשיו ובוטנים מלוחים ומיני-מרשמלו, ומעל הכול מזרזפים שוקולד מומס, רק כדי להשחית את זה עוד קצת. זה פשוט השילוב המושלם של מתוק ומלוח, וברגע שמתחילים לאכול את זה ממש אי-אפשר להפסיק. אפשר להגיש את זה בקערה משותפת, אם נגיד אתם מארגנים איזה ערב-סרט נחמד עם החבר'ה, ואפשר גם לחלק את זה לשקיות הפתעה, כ-party bag במסיבות וכו'.

כיוון שקרמל הוא משהו שצריך לעבוד איתו בדיוק ובמהירות, הנה כמה טיפים לפני שמתחילים:

  1. תכינו את כל החומרים שלכם מראש ורק אז תתחילו לעבוד. בעבודה עם קרמל כל שנייה חשובה, ואם תצטרכו להביא משהו באמצע התהליך, זה עלול להרוס/לשרוף את הקרמל.
  2. לשם הדיוק חשוב להשתמש במד-סוכר, כדי להגיע בדיוק לטמפרטורה הדרושה. עם זאת, אם אין לכם מד-סוכר, הכינו מראש כוס מים מאוד (מאוד) קרים, והם ישמשו כמדד שלכם – ברגע שתשפכו טיפה לתוך המים היא אמורה ליצור מעין חוט שמתקשה מיד.
  3. חשוב גם להכין מראש את כל הכלים ולשמן אותם, כדי שהקרמל לא ידבק. הכלים הדרושים הם:
  • סיר גדול עם תחתית עבה (אותו לא צריך לשמן :-)). חשוב שהסיר יהיה מספיק גדול להכיל לפחות פי-2 מכמות החומרים, כיוון שברגע שמוסיפים את הסודה לשתייה התערובת של הקרמל מתחילה לבעבע ולתפוח.
  • קערה גדולה משומנת, עדיף ממתכת, שתכיל בנוחות את כל התערובת (קחו בחשבון שצריך גם קצת אקסטרה מקום כדי לערבב). אם אין קערה מספיק גדולה, חלקו לשתי קערות – אך אז גם תצטרכו עזרה מאדם נוסף כדי לערבב במקביל.
  • שתי כפות עץ משומנות (או 4, אם מחלקים ל-2 קערות), לערבוב.
  • מגש גדול, משומן, כדי לשטח ולהפריד את התערובת לאחר הערבוב. שוב – אם אין מגש מספיק גדול, חלקו לשני מגשים – אך אז תצטרכו עזרה מאדם נוסף כדי להפריד במקביל. 

אז, מוכנים להתחיל?

אם אתם לא יודעים איך להכין פופקורן במיקרו, הנה סרטון הדרכה מפורט מהשף האהוב עליי.

משמנים קערה גדולה (או שתיים אם אין אחת שיכולה להכיל את כל התערובת) ושמים בה 2 חבילות של פופקורן מוכן. לגבי הסוג, זה לא באמת משנה – במקור תכננתי להשתמש בפופקורן טבעי, אך גיליתי שיש לי בבית רק בטעם חמאה וזה יצא מצוין. חשוב, עם זאת, למיין את הפופקורן ולהוציא את כל הגרעינים שלא התפצחו.
אם אתם רוצים להכין פופקורן בסיר, אז הכמות הדרושה היא כ-1/2 כוס (כ-110 ג'). אלו הן התוספות: 150 ג' בוטנים קלויים מלוחים, ללא קליפה, 150 ג' שקדים קלויים מלוחים, 150 ג' קשיו קלויים מלוחים וכ-250-200 ג' מיני-מרשמלו. לגבי הפיצוחים, אתם כמובן יכולים לגוון לפי טעמכם האישי.

מוסיפים לתערובת כ-2/3 מהפיצוחים ומערבבים, כך שכאשר נוסיף את הקרמל גם הם יתקרמלו חלקית.

מתחילים בהכנת הקרמל- 

מכינים את כל החומרים: 1/2 1 כוסות (300 ג') סוכר לבן, 1/2 כוס (105 ג') סוכר חום*, 55 ג' חמאה,
1/2 כוס (120 מ"ל) מים, 1/2 כוס (120 מ"ל) סירופ תירס, ו-1 כפית סודה לשתייה.

במתכון המקורי השתמשו בסוכר דמררה, אך כיוון שבפעם הראשונה שהכנתי לא היה לי סוכר דמררה בבית השתמשתי במקום בסוכר חום. מאז הספקתי להכין את התערובת עוד פעמיים, פעם עם סוכר דמררה ושוב עם סוכר חום. המסקנות שלי היו שהקרמל עם סוכר חום היה נוח יותר לעבודה, בעיקר כי הקרמל עם הדמררה נטה ליצור יותר חוטים בזמן הערבוב עם הפופקורן. מבחינת הטעם, אין הבדלים ממש משמעותיים, אז לבחירתכם.

שמים בסיר גדול עם תחתית עבה את כל החומרים למעט הסודה לשתייה.

מערבבים על אש בינונית ובעזרת מד-סוכר מודדים עד שמגיע ל-149 מעלות צלזיוס (אם אין מד-סוכר, פשוט שופכים טיפה לתוך כוס מים קרים, והיא אמורה להפוך לחוט קשה באופן מיידי כאשר הקרמל מגיע לטמפרטורה הנכונה).

ה-gif הראשון שלי – אני מתרגשת!

מסירים מהאש ומוסיפים את הסודה לשתייה ומערבבים במהירות. בשלב זה חשוב להיזהר – ברגע שמוסיפים סודה לשתייה התערובת מתחילה לבעבע ולתפוח (בדימוי לא סקסי בעליל, זה קצת מזכיר את החומר הצהוב ההוא שמשמש לאיטום, שמתנפח מיידית).
התוספת של הסודה לשתייה, למקרה שתהיתם, הופכת את הקרמל לאוורירי יותר, וכך נוח יותר לעבוד איתו ולצפות בעזרתו את הפופקורן.

מוסיפים את הקרמל לתערובת הפופקורן והפיצוחים.

גם לי לא הייתי קערה מספיק גדולה להכיל את כל הכמות, אבל לשמחתי היה מי שיעזור לי להכין ולערבב – ולצלם)

בעזרת שתי כפות עץ משומנות מתחילים לערבב במהירות, כדי שהקרמל יכסה את כל התערובת.

(זאת לא כל הכמות, גם פה חילקנו לשני מגשים)

משטחים את התערובת על המגש המשומן שהכנו מבעוד מועד, ובעזרת הידיים מפרידים את התערובת, כדי שלא תהפוך לגוש אחד. גם פה מאוד חשוב לעבוד מהר. כמו כן, אפשר לשמן קצת את האצבעות (אם כי אני לא עשיתי זאת).

לאחר שהתערובת התקררה מוספים את המרשמלו ואת יתרת הפיצוחים…

…ומערבבים.

בעיקרון, התערובת מוכנה כבר בשלב הזה, אבל זה לא אומר שלא נוכל לעשות אותה עוד קצת מושחתת…

 ממסים 200-150 ג' שוקולד מריר ומזרזיפים מעל התערובת.

מכניסים לכ-15-10 דקות למקרר, רק כדי שהשוקולד יתקרר ויתקשה.

לאחר מכן מערבבים מעט עם הידיים, כדי "לשבור" את השוקולד שהתקשה ולהפריד לחתיכות.

מחלקים למנות (שקיות הפתעה) או מגישים מיד.

אם אתם תוהים, אז הכמות שיוצאת בסוף היא בערך 1.5 ק"ג, (כלומר אפשר לחלק לכ-10 שקיות של
150 ג' כל אחת, או לכ-15 שקיות של כ-100 ג' כל אחת). זה אולי נשמע הרבה, אבל אתם תופתעו מכמה מהר זה יתחסל.

התערובת הזאת מחזיקה כ-3-2 ימים בחוץ או עד-4 ימים במקרר (בשקית סגורה כמובן). אחרי זה היא עוד תהיה טעימה, אך הפופקורן כבר לא יהיה קראנצ'י כמו ביומו הראשון.
כל זאת כמובן בתיאוריה, כי התערובת הזאת כ"כ ממכרת שהיא לא באמת מחזיקה כ"כ הרבה מעמד…

גם מוס קיבל שקית

לכל שאר המכונים שמשתתפים החודש באתגר, לחצו על התירס. צפו למתכונים ממש מקוריים ומפתיעים החודש – חומר הגלם המאתגר הזה בהחלט הוציא דברים מעניינים מכל המשתתפים…

נשנושי איילים (Moose Munch)
לקרמל (מתכון מכאן, עם כמה שינויים שלי) –
1/2 1 כוסות (300 ג') סוכר לבן
1/2 כוס (105 ג') סוכר חום
55 ג' חמאה
1/2 כוס (120 מ"ל) מים
1/2 כוס (120 מ"ל) סירופ תירס
1 כפית סודה לשתייה

לתערובת-
2 שקיות פופקורן מוכן (ללא הגרעינים שלא התפצחו)
150 ג' בוטנים קלויים מלוחים, ללא קליפה
150 ג' שקדים קלויים מלוחים
150 ג' קשיו קלויים מלוחים
250-200 ג' מיני-מרשמלו

200 ג' שוקולד מריר מומס

אופן הכנה:

  1. משמנים קערה גדולה (או שתיים אם אין אחת שיכולה להכיל את כל התערובת) ושמים בה את הפופקורן המוכן וכ-2/3 מהפיצוחים ומערבבים.
  2. מכינים את הקרמל- שמים בסיר עם תחתית עבה את כל החומרים למעט הסודה לשתייה.
  3. מערבבים על אש בינונית ובעזרת מד-סוכר מודדים עד שמגיע ל-149 מעלות צלזיוס (אם אין מד-סוכר, פשוט שופכים טיפה לתוך כוס מים קרים, והיא אמורה להפוך לחוט קשה באופן מיידי).
  4. מסירים מהאש ומוסיפים את הסודה לשתייה ומערבבים במהירות. בשלב זה חשוב להיזהר – ברגע שמוסיפים סודה לשתייה התערובת מתחילה לבעבע ולתפוח.
  5. מוסיפים את הקרמל לתערובת הפופקורן והפיצוחים ובעזרת שתי כפות עץ משומנות מתחילים לערבב במהירות, כדי שהקרמל יכסה את כל התערובת.
  6. מכינים מראש מגש גדול משומן (או שניים אם אין אחד שיכול להכיל את כל התערובת).
  7. משטחים את התערובת על המגש ובעזרת הידיים מפרידים את התערובת, כדי שלא תהפוך לגוש אחד. גם פה חשוב לעבוד מהר.
  8. לאחר שהתערובת התקררה מוסיפים את המיני-מרשמלו ואת יתרת הפיצוחים ומערבבים.
  9. מזרזיפים מעל את השוקולד המומס. מכניסים לכ-15-10 דקות למקרר, רק כדי שהשוקולד יתקרר ויתקשה.
  10. מחלקים למנות (שקיות הפתעה) או מגישים מיד.
מקווה שתיהנו,
טליה

13 תגובות בנושא “שקית ההפתעות

  1. כמה שאני פוחד מעבודה עם קרמל, ככה אני חייב לנסות את זה. במיוחד אחרי שקראתי עדויות של טועמים. וואי וואי, לגמרי בטו דו ליסט שלי.

    • גם אותי קרמל די מלחיץ (במיוחד הקטע הזה של הספת השמנת), אבל המתכון הזה זה די פשוט להכנה ועובד מצוין בכל פעם.
      בנוסף, הקטע עם הסודה לשתייה זה כמו ניסוי מדעי – ממש כיף 🙂

  2. שלום במקום חמאה אפשר לשים שמנת פרווה או שמן כדי שיהיה פרווה?במחמאה ומרגרינה לא משתמשים אצלנו.תודה רבה

    • היי מירי,
      בעיקרון אפשר לעשות קרמל עם שמנת צמחית (לא נראה לי שזה יעבוד עם שמן במקרה הזה), אך כיוון שלא ניסיתי אני לא יכולה לומר לך איך להמיר את הכמויות.
      לגבי המיני-מרשמלו, קניתי אותם בחנות "טסה ממתקים" – הנה קישור לאתר שלהם – http://tasa.co.il/
      מקווה שזה עוזר,
      טליה

  3. כלכך מגניב!!!
    ד"א פופקורן שמכינים בסיר מחזיק (יחסית) המון זמן לעומת זה שמכינים משקית במיקרו..
    יש מצב שזה יאריך את חיי המדף של הדבר המגניב הזה שאני הולכת בטוח לנסות מתישו!!

  4. פינגבאק: אקלייר אהובתי | Ex Cocina

  5. פינגבאק: יערת דבש | Ex Cocina

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *