חג האורות

כולנו מכירים את סיפור חנוכה: מרד החשמונאים בתקופת הבית השני נגד היוונים שאז שלטו בארץ, וכמובן נס פך השמן שהספיק להדלקת המנורה במשך 8 ימים. בשל הנס הזה זכה החג לכינוי "חג האורות". אך היהודים הם לא היחידים שחוגגים את חג האורות. הדיוואלי או "פסטיבל האורות", הוא אחד מהחגים החשובים ביותר בתרבות ההינדית. כמו חנוכה, גם חג זה מציין את ניצחון האור על החושך.

באחד מהספרים החשובים במיתולוגיה ההינדית ה"ראמאיינה" (המסע של ראם), מסופר על השֵדה שוּרְפָּנַקְהָה שניסתה לשווא לפתות את המלך האל ראמה, אך ראמה אהב את אישתו סיטה אהבת אמת, ונשאר נאמן לה. לקשמן, אחיו של ראמה, קצץ את אפה של השדה בכעס על מעשיה. אחיה של שורפנקהה, מלך השדים רָאוָונָה, חטף בתמורה את סיטה ולקח אותה לממלכת השדים לָנְקָא. אז ראמה יצא למסע כדי להחזיר את אישתו. במסע התלווה אליו לקשמן אחיו, ובדרך הוא נעזר גם בהנומאן (האל הקוף) ובצבא הקופים שלו. יחד הם ניצחו בקרב, ראמה הרג את ראוונה והציל סיטה, שאז נאלצה לעבור את מבחן האש כדי להוכיח את נאמנותה.

בתמונה: באמצע המלך האל ראמה (או ראם), מימינו אישתו סיטה, ומשמאלו אחיו לקשמן. לרגליו משתחווה האל הקוף הנומאן. התמונה לקוחה מכאן.

לפי ויקיפדיה: כדי לסמן לראמה וסיטה את הדרך חזרה לממלכת איודהיה הכינו מאמיני ראמה שביל של פנסים. לזכר פנסים אלו ולזכר ניצחון הטובים (אור) על הרעים (חושך) חוגגים בכל שנה ביום מולד הירח בחודש השמיני שבלוח השנה ההינדי (בין אמצע אוקטובר לאמצע נובמבר) את חג האורות דיוואלי. במהלך חמשת ימי החג נהוג להניח מנורות שמן עשויות חרס ונרות בכל פינה: על קירות המקדשים,על אדני החלונות, על המרפסות ועל גגות הבתים, כדי לכבד את האלה לקשמי. את הרחובות מקשטים בשרשראות אור ומדליקים זיקוקי די-נור כי מאמינים שהזיקוקים מגרשים את השדים. כל המאמינים מתלבשים בבגדי החג המסורתיים ומחלקים ממתקים.

ולמה אני מספרת לכם את כל זה? החלטתי שהשנה יש מספיק סופגניות. שלא תבינו לא נכון, אני אוהבת סופגניות. מאוד אפילו. אבל אני לא מרגישה שיש לי מה לחדש מעבר למה שנכתב בבלוגים אחרים, במיוחד לאור העובדה שהמילוי האהוב עליי הוא ריבה אדומה פשוטה. במקום זה החלטתי להכין לכם גולאב ג'מון – קינוח מהמטבח ההודי שנאכל, בין היתר, בחג הדיוואלי, וכיוון שהוא מטוגן הוא מתאים גם לימי החנוכה.

למי מכם שלא מכיר, גולאב ג'מון הם כדורים קטנים מטוגנים עם טעם חלבי עשיר (שנובע משימוש באבקת חלב אמיתית וגהי – חמאה מזוקקת), טבולים בסירופ סוכר מתובל בהל ובזעפרן. מאוד פשוט להכין אותם, אבל תצטרכו קודם להשיג אבקת חלב אמיתית. את זה ניתן למצוא בחנויות הודיות או בחנויות שמוכרות מוצרים מהמזרח. בנוסף, ראיתי את זה לא פעם בטיב טעם. קחו בחשבון שלא מדובר בתחליף חלב, או חס וחלילה, במלבין לחלב, אלא באבקה שממש עשויה מחלב. את הגהי, במידה ולא תמצאו, ניתן להחליף בכמות שווה של חמאה מומסת או אפילו שמן.

אז, מוכנים להתחיל?

מתחילים בהכנת הסירופ – שמים בסיר 1/2 1 כוסות סוכר יחד עם מעט זעפרן ו-8 תרמילי הל שלמים. אם אין לכם זעפרן, לא נורא. במקרה של הסירופ הוא יותר מוסיף צבא מטעם.

מוסיפים 3 כוסות מים ומבשלים על להבה בינונית. לאחר שהסוכר נמס לחלוטין והסירופ מתחיל לבעבע מוסיפים כף מיץ לימון (כדי שהסוכר לא יתגבש לאחר הקירור). מבשלים את הסירופ כ-20 דקות, עד שמתחיל להסמיך. מסירים מהאש.

עוברים להכנת הגולאב ג'מון – שמים בקערה 1 כוס אבקת חלב אמיתי, יחד עם 1/4 כוס קמח, 1 כף סולת ו-1/4 כפית סודה לשתייה ומערבבים.

מוסיפים 1 כף גהי ו-4 כפות חלב.

מערבבים עד קבלת מסה אחידה.

יוצרים כדורים קטנים (מהכמות הזאת הכנתי 16 כדורים). תזכרו – הכדורים תופחים בזמן הטיגון ולכן חשוב לא לעשות אותם גדולים מדי. הגודל שלהם לפני הטיגון אמור להיות בערך בגודל של כדור קופץ שקונים במכונות של השקל בקניונים 🙂

מטגנים את הכדורים בשמן עמוק עד שממשחימים מעט. חשוב לערבב אותם בזמן הטיגון כדי שיזהיבו מכל הצדדים.

מסננים ומעבירים ישר לסירופ.

הכדורים צריכים להיות בסירופ לפחות שעתיים – כדי לספוג אותו.

ניתן לשמור במקרר לפחות שבוע.

את הגולאב ג'מון מגישים בקעריות קטנות (בערך 2 כדורים לאדם) יחד עם מעט מהסירופ, וניתן לקשט בפיסטוקים קצוצים.

גולאב ג'מון (מקור המתכון מכאן, עם שינויים שלי)
1 כוס אבקת חלב אמיתי
1/4 כוס קמח
1 כף סולת
1/4 כפית סודה לשתייה
1 כף גהי/חמאה מומסת/שמן
4 כפות חלב

לסירופ-
1/2 1 כוסות סוכר
3 כוסות מים
מעט זעפרן (לא חובה)
8 תרמילי הל שלמים
1 כף מיץ לימון
מי ורדים (לא חובה, אני לא השתמשתי)

אופן הכנה:

  1. מתחילים בהכנת הסירופ – שמים בסיר את הסוכר, המים, ההל והזעפרן ומבשלים על להבה בינונית, תוך כדי ערבוב.
  2. לאחר שהסוכר נמס לחלוטין והסירופ מתחיל לבעבע מוסיפים את מיץ הלימון (כדי שהסוכר לא יתגבש לאחר הקירור). מבשלים את הסירופ כ-20 דקות, עד שמתחיל להסמיך. מסירים מהאש.
  3. עוברים להכנת הגולאב ג'מון – שמים בקערה את אבקת החלב, יחד עם הקמח, הסולת והסודה לשתייה ומערבבים.
  4. מוסיפים את הגהי או שמן ו-4 כפות חלב ומערבבים עד קבלת מסה אחידה.
  5. יוצרים כדורים קטנים (מהכמות הזאת הכנתי 16 כדורים). הכדורים תופחים בעד הטיגון ולכן חשוב לא לעשות אותם גדולים מדי.
  6. מטגנים את הכדורים בשמן עמוק עד שמזהיבים מכל הצדדים. חשוב לערבב אותם בזמן הטיגון.
  7. מסננים ומעבירים לסירופ. הכדורים צריכים להיות בסירופ לפחות שעתיים – כדי לספוג אותו.
  8. ניתן לשמור במקרר לפחות שבוע.

מקווה שתהנו, וחג חנוכה שמח!
טליה

4 תגובות בנושא “חג האורות

  1. פינגבאק: בארפי פיסטוק | Ex Cocina

  2. פינגבאק: פתיחת עונת הטיגונים | Ex Cocina

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *