מלך ליום אחד

אני יודעת מה אתם חושבים – הראשון לחודש, אז בטח אני מעלה פוסט חדש בפרויקט של "כחומר ביד הבלוגר" – אבל לא! הפעם לקחתי חלק בפרויקט אחר לחלוטין (אל דאגה, הפוסט של "כחומר" יעלה בהמשך השבוע). אז כן – אני אוהבת פרויקטים, ואני לא מתביישת להודות בכך: אני אוהבת את האתגר שהם מציבים בפני ואת הצורך לחשוב, ולפעמים גם להמציא או לחדש. ואיזה פרויקט זה, אתם תוהים? הפרויקט נקרא "בלוגרים של אש וקרח", שבו כל מיני בלוגרים מכינים מאכלים בהשראת הסדרה "משחקי הכס". אם אתם גיקים כמוני, אתם בטח קצת מתרגשים עכשיו.

הלוגו בעיצוב של גיל המוכשר, מהבלוג מבשל ואוכל

אני רוצה להתחיל בווידוי מעט מביש – לא קראתי את הספרים. זה מאוד מפתיע בהתחשב בכך שאני
א. אוהבת לקרוא ו-ב. אני אוהבת את הז'אנר. איכשהו יצא שהתוודעתי לספרים יחסית מאוחר (לפני הסדרה אומנם, אבל בכל זאת). בגלל זה גם לקח לי הרבה זמן לפני שהתחלתי לצפות בסדרה. קיוויתי שאולי בכל זאת אקרא את הספרים לפני שאתחיל לראות את הסדרה, אבל בסופו של דבר נשברתי. זה קרה מתישהו בתחילת העונה הרביעית, ובמשך תקופה של בערך שבועיים צפיתי בכל שלושת העונות הראשונות של הסדרה, והייתי מוכנה להמשיך הלאה כבר כאשר שודר הפרק השלישי של העונה הרביעית. כן, כמו שאר העולם – התמכרתי קשות.

כך כשהדר מהבלוג לילות שימורים, העלתה את הרעיון לעשות פרויקט בהשראת הסדרה, אני פשוט לא יכולתי לסרב לאתגר – גם אוכל וגם משחקי הכס? זה היה No brainer.

בהתחלה חשבתי לעשות משהו בהשראת חאליסי – ביצי דרקון משוקולד ממולאים במוס מנגו/פטל/שוקולד, אבל כשלא מצאתי תבנית בצורת ביצים (חוק מרפי) החלטתי לעבור לתוכנית ב' – גאלט דה רואה, הידועה גם בשם פטיבייה.

גאלט דה רואה זוהי עוגה צרפתית מסורתית שמכינים בתקופת חג המולד. מדובר בשתי שכבות של בצק עלים, כשהעליונה מעוטרת בשלל דוגמאות, וממולאות בקרם שקדים עשיר. פירוש השם הוא "העוגה של המלך". מה שמייחד את העוגה הזאת היא שבתוכה מניחים פסלון חרסינה קטנה (במקור היו שמים פול יבש) ומי שזוכה בחתיכה עם הפסלון מוכתר כמלך ליום אחד, ולכן בצרפת תמיד מוכרים את העוגה יחד עם כתר זהב מנייר.

"When you play the game of thrones, you win or you die"
Cersei Lannister

ובסדרה שבה המלכים נופלים כמו זבובים, ואי אפשר לדעת מי יהיה המלך הבא וכמה זמן הוא יחזיק מעמד המושג "מלך ליום אחד" מקבל משמעות חדשה.

שאר המתכונים שהשתתפו באתגר עד כה (בכל שבוע מעלים בלוגרים אחרים פוסט, יחד עם שידור פרקי הסדרה):

אפרת מהבלוג מדריך השופיסטית לגלקסיה עם עוגת גבינה ניו יורק בנוסח ווסטרוז 
דניאלה מהבלוג פרפראות עם שני פוסטים: סמיפרדו תות ברוטב פיקנטי  וכרעי עוף ברוזמרין ובלימון
טל מהבלוג מה יש לאכול עם מאפינס לימון במילוי קארד לימון 
ענת מהבלוג על עיצוב ושאר ירקות עם פסטה פוטנסקה
רחל מהבלוג בישול בזול עם כדורי שוקולד לבן ולימון בסגנון המבצר האדום
אירנה מהבלוג בלוזוגי עם  שושני אש וקרח
גיל מהבלוג מבשל ואוכל עם פלפלים חריפים ממולאים בגבינה
הדר מהבלוג לילות שימורים עם עוגיות חתונה סגולות

הפעם, בנוסף למתכון להכנת העוגה, הנה גם דוגמה לכתר מנייר שתוכלו להכין כדי להמליך את המלך הבא:-) הדוגמה לקוחה מפה

מילה לגבי המתכון: המתכון הזה הוא שילוב של עוגת הפטיבייה של בני סיידא מהספר "מאפה מלוח מאפה מתוק" יחד עם עוגת הגאלט דה רואה מספר בישול צרפתי של אמא.

אז, מוכנים להתחיל?

בקערה אחת מודדים את החומרים היבשים – 1/4 1 כוסות אבקת סוכר, 180 ג' אבקת שקדים טחונים
ו-1 כף  (20 ג') קמח.

בקערת שמים את החומרים הרטובים – 100 ג' חמאה רכה, 2 ביצים שלמות (בגודל מדיום)
ו-2 כפות ליקר אמרטו או רום.

מוספים את החומרים היבשים לרטובים, ועם וו גיטרה מעבדים למשך כ-2 דקות, עד קבלת קרם חלק.

מקמחים מעט משטח עבודה ופורסים עליו את הבצק עלים (לא את כולו בבת אחת – החום של הארץ לא סלחני, ועדיף לעשות מעט בכל פעם). חותכים עיגול בקוטר 24.

מניחים על מגש מרופד בנייר אפייה.

זהו פסלון מקורי מצרפת, שבו כתוב: "tu dois offrir une nouvelle galette. Gage!" , כלומר, ה"מלך" הנבחר מקבל משימת אתגר לתת במתנה עוגת גאלט חדשה למישהו אחר.

מורחים מחצית מהקרם , ומשאירים מעט שוליים. אם יש לכם פסלון חרסינה קטן מניחים אותו בתוך הקרם (אפשר להחליף בפול יבש אם אין). מורחים את השוליים במעט ביצה טרופה.

חותכים עיגול נוסף באותו קוטר. בעזרת סכין יוצרים צורות בבצק (לא לחתוך עמוק מדי). מניחים את עיגול הבצק השני על הראשון, כשהדוגמה פונה כלפי מעלה. בעזרת מזלג מהדקים היטב את הקצוות.

מורחים בביצה טרופה.

חוזרים על פעולות אלו עם המחצית השנייה של הבצק והמילוי.

ואופים כ-35 דקות בחום 180 מעלות.

מניחים להתקרר לפני ההגשה.

מי שמוצא את הפסלון/פול הוא המלך לאותו היום. בהצלחה עם זה 🙂

קיצור-01

גאלט דה רואה (פטיבייה)
1/4 1 כוסות אבקת סוכר
180 ג' אבקת שקדים טחונים
1 כף (20 ג') קמח
100 ג' חמאה רכה
2 ביצים שלמות
2 כפות ליקר אמרטו/רום

1 חבילת בצק עלים
1 ביצה טרופה להברשה

אופן הכנה:

  1. בקערת המיקסר שמים את כל חומרי המילוי ועם וו גיטרה מעבדים למשך כ-2 דקות, עד קבלת קרם חלק.
  2. מקמחים מעט משטח עבודה ופורסים עליו את הבצק עלים. חותכים עיגול בקוטר 24 ומניחים על מגש מרופד בנייר אפייה.
  3. מורחים מחצית מהקרם , ומשאירים מעט שוליים. אם יש לכם פסלון חרסינה קטן מניחים אותו בתוך הקרם (אפשר להחליף בפול יבש אם אין).
  4. מורחים את השוליים במעט ביצה טרופה.
  5. חותכים עיגול נוסף באותו קוטר. בעזרת סכין יוצרים צורות בבצק (לא לחתוך עמוק מדי).
  6. מניחים את עיגול הבצק השני על הראשון, כשהדוגמה פונה כלפי מעלה. בעזרת מזלג מהדקים היטב את הקצוות.
  7. חוזרים על פעולות 6-2 עם המחצית השנייה של הבצק והמילוי.
  8. מורחים בביצה טרופה ואופים כ-35 דקות בחום 180 מעלות.
  9. מניחים להתקרר לפני ההגשה.

מקווה שתהנו,
טליה

9 תגובות בנושא “מלך ליום אחד

  1. אני התחלתי מוידוי שלא ראיתי את הסדרה, רק קראתי את הספרים. עכשיו עשית לי עוד יותר חשק לראות גם את הסדרה…
    נורא אהבתי את הסימבוליות של המתכון של והחיבור למשימה. וגם את המתכון עצמו.
    מי מצא את הפסלון אצלכם? 🙂

    נ.ב. גם אני מתה על אתגרים קולינריים 🙂

    • אבא שלי מצא אותו אבל למחרת.
      זה היה ממש מצחיק – אבא שלי התחיל לפרוס את העוגה ואז כשאמרתי שיש בפנים פסלון, הפרוסות פתאום הפכו להיות יותר ויותר דקות 🙂

  2. פינגבאק: מנגנון אל-כשל | Ex Cocina

  3. פינגבאק: פלפלים חריפים ממולאים גבינה » מבשל ואוכל

  4. פינגבאק: בלוגרים של אש וקרח - עוגיות חתונה מקסיקניות | לילות שימורים

  5. פינגבאק: עוגיות הלימון של סאנסה סטארק

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *