ושמחת בחגיך

"אחות קטנה" הוא הפיוט הפותח את תפילות ראש השנה, ומדבר על תקופת התפר הזאת שבין הישן לחדש – בין קללות השנה שעברה לבין הברכות של השנה הבאה. האם מדובר בנאיביות מוחלטת – היכולת לשכוח את העבר ולהביט קדימה אל העתיד, או בטיפשות בוטה – התקווה שהעתיד יישא ברכה למרות הקללה של השנה שעברה – תחליטו בעצמכם.

ברני סטילטון – Words to live by (וביתר פירוט – ראו פה וגם פה)

ואם בהתחלות עסקינן, והרי מדובר פה בבלוג של אוכל אחרי הכול, אז הנה דרך מצוינת להתחיל את ארוחת החג. בשולחן מרוקאי ממוצע כל ארוחת שבת/חג תכלול לפחות 10 סלטים (אם המארחת הייתה עייפה במקרה באותו יום), ועם כל הכבוד למנות הראשונות, העיקריות, התוספות והקינוחים, כולנו יודעים שבתכלס אחרי הסלטים כבר אין ממש עם מי לדבר. לא שזה ממש עוצר מישהו מלאכול עוד (ועוד ועוד ועוד…)

אז הנה דרך נחמדה לשדרג את שולחן החג עם סלטים חדשים ומחודשים, שיצאו קצת משגרת הסלטים הקבועה – סלט טאבולה עשיר בירק, שלרגל החג התחדש בתוספת רימונים, וסלט אנטיפסטי משגע ברוטב ויניגרט צרפתי. את הרוטב הזה אנחנו בדר"כ עושים לסלט כרובית צרפתי (אחד הטעימים), אך הפעם הכרובית המבושלת נכנסה לתנור יחד עם עוד כמה ירקות, ויצאה משם טובה מתמיד.

מוכנים להתחיל?

סלט טאבולה רימונים

משרים כוס בורגול (אני משתמשת בגודל בינוני) במים פושרים למשך כשעה, עד שמתרכך.

קוצצים 1 צרור פטרוזילה, 1 צרור כוסברה ו-1/2 צרור נענע (שטופים כמובן). מפרקים רימון אחד לגרגרים.

מוסיפים את הבורגול ואת הרימונים לירק הקצוץ. מוסיפים 3/4-1/2 כוס מיץ לימון סחוט טרי (לפי הטעם – מומלץ להוסיף כל פעם קצת ולטעום), כ-1/4 כוס שמן זית ומלח לפי טעם.

מערבבים הכול יחד וזהו – הסלט מוכן להגשה.

אגב, זהו סלט שטעמו משתבח ככל שהזמן עובר, כיוון שהבורגול סופח את טעמי הלימון, והירק נשאר ירוק יפה גם למחרת, שוב בזכות הלימון.

אפשרות לשדרוג נוסף – ניתן להוסיף אגוזי מלך קצוצים או פרוסות שקדים קלויים לקישוט.

***

סלט אנטי-פסטי

(1) מפרקים ראש כרובית לפרחים בגודל בינוני. שמים בסיר  עם מעט מלח ומכסים במים. אם רוצים, מוסיפים כמה ראשי ארטישוק קפואים כדי שיתבשלו יחד עם הכרובית (במקרה זה לא מומלץ להשתמש בארטישוק משומר), ולאחר הבישול חותכים כל אחד ל-4-3 רצועות. מבשלים עד שהכרובית מתחילה להיות שקופה.
(2) מקלפים 3 בצלים בינוניים וחותכים כל אחד ל-8. אם אתם מוצאים (והפעם לצערי לא מצאתי) מומלץ להשתמש בבצלצלי פנינה (חבילה אחת), ובמקרה זה רק צריך לקלף אותם.
(3) חותכים חציל אחד בגודל בינוני לקוביות בינוניות.
(4) בקערה מערבבים את כל הירקות עם מעט מלח ושמן (רגיל או זית – לבחירתכם).

אופים את הירקות בחום 180 מעלות למשך כשעה, כאשר מערבבים את הירקות לאחר החצי שעה הראשונה. הירקות מוכנים כאשר הם מקבלים צבע זהוב-שחום יפה.

מכינים את הויניגרט – בקערה שמים 2 כפיות חרדל (מומלץ דיז'ון חלק, ללא גרגרים), 3 שיני שום כתושות, 1 כוס פטרוזילה קצוצה וכפית מלח (1). מוסיפים 3/4 כוס חומץ בן-יין אדום ומערבבים (2). מוסיפים
כ-1/4 כוס שמן (רגיל – לא זית) (3) ומערבבים היטב (4).

מוסיפים את הירקות לרוטב כשהם עוד חמים (כך הם סופגים את הרוטב טוב יותר).

אפשר להגיש את הסלט חם או קר.

סלט טאבולה רימונים
1 כוס בורגול
1 צרור כוסברה
1 צרור פטרוזילה
1/2 צרור נענע
1 רימון, מפורק לגרגרים

לרוטב –
3/4-1/2 כוס מיץ לימון
1/4 כוס שמן זית
מלח

אופן הכנה:

  1. משרים את הבורגול במים פושרים למשך כשעה, עד שמתרכך.
  2. קוצצים את הפטרוזילה, הכוסברה והנענע (שטופים כמובן). מפרקים את הרימון לגרגרים.
  3. מוסיפים את הבורגול ואת הרימונים לירק הקצוץ. מוסיפים מלח, מיץ לימון (לפי הטעם, לאט לאט) ואת השמן זית.
  4. מערבבים הכול יחד וזהו – הסלט מוכן להגשה.
***
סלט אנטי-פסטי
1 ראש כרובית, בגודל בינוני
1 חציל בינוני
3 בצלים בינוניים/1 חבילה של בצלצלי פנינה
5 ראשי ארטישוק (קפוא, לא משומר)
לרוטב-
2 כפיות חרדל
3 שיני שום קצוצות
1 כפית מלח
1 כוס פטרוזילה קצוצה
3/4 כוס חומץ בן-יין אדום
1/4 כוס שמן (רגיל, לא זית)
אופן הכנה:
  1.  מפרקים את הכרובית לפרחים בגודל בינוני. שמים בסיר  עם מעט מלח ומכסים במים. מוסיפים את הארטישוקים כדי שיתבשלו יחד עם הכרובית, ולאחר הבישול חותכים אותם ל-4-3 רצועות. מבשלים עד שהכרובית מתחילה להיות שקופה.
  2. מקלפים את הבצלים וחותכים כל אחד ל-8. אם אתם משתמשים בבצלצלי פנינה אז רק צריך לקלף אותם.
  3. חותכים את החציל לקוביות בינוניות.
  4. בקערה מערבבים את כל הירקות עם מעט מלח ושמן (רגיל או זית – לבחירתכם).
  5. אופים את הירקות בחום 180 מעלות למשך כשעה, ומערבבים אותם פעם אחת לאחר החצי שעה הראשונה. הירקות מוכנים כאשר הם מקבלים צבע זהוב-שחום יפה.
  6. מכינים את הרוטב – בקערה שמים את החרדל השום, הפטרוזילה והמלח. מוסיפים החומץ בן-יין ומערבבים. מוסיפים את שמן ומערבבים היטב.
  7. מוסיפים את הירקות לרוטב כשהם עוד חמים (כך הם סופגים את הרוטב טוב יותר). אפשר להגיש את הסלט חם או קר.
מקווה שתהנו, וחג שמח,
טליה

 

 

2 תגובות בנושא “ושמחת בחגיך

  1. היי, אני רוצה לכלול את המתכון הזה בחוברת שתחולק (לא תימכר) בדוכן הסברה בערב שבועות. אני רוצה לשלוח לך הסבר מלא על החוברת – אשמח אם תפני אותי לכתובת (מייל או פייסבוק) שאליה אוכל לכתוב לך. תודה, טלי

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *